Alexandr Kalinin a anunțat formarea unui pluton care ar urma să lupte în Ucraina și în Moldova. PCCOCS îl citează pentru audieri

Kalinin
Foto: captură ecran/sursă: Vitalie Munteanu

Alexandr Kalinin, președintele partidului Regiunilor din Republica Moldova, a declarat pentru agenția de știri RIA Novosti că urmează să formeze un pluton internațional de soldați, care ar urma să lupte în Ucraina și eventual în Moldova, pe viitor. În urma acestui anunț, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) s-a autosesizat, iar Alexandr Kalinin urmează să fie citat pentru audieri.

În mesajul publicat de către RIA Novosti pe Telegram, Alexandr Kalinin a precizat că aproximativ 20 000 de persoane urmează să fie recrutate pentru această unitate și că cel puțin jumătate din populația moldovenească este pro-rusă. „Liderul Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Aleksandr Kalinin, adună batalionul Dnestr pentru a participa la o operațiune specială rusă”, se arată în anunțul distribuit de agenția de știri.

Ca urmare a acestor declarații, autorul a fost citat pentru audieri de către PCCOCS, în vederea atribuirii statutului procesual-penal.

Potrivit unui comunicat de presă emis de PCCOCS, în ceea ce privește acțiunile procurorilor vizavi de declarațiile precedente ale acestuia, de propagare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, urmărirea penală continuă pentru adoptarea unei soluții pe dosar.


Pe 27 noiembrie, Maia Sandu a semnat un decret care prevede retragerea cetățeniei Republicii Moldova pentru Alexandr Kalinin.

Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente